perjantai 26. huhtikuuta 2013

Torstain kulttuuripläjäys

Torstaina lähdettiin excursiolle Balin pyhimmälle temppelille eli Besakih Mother Templeen / Pura Besakih. Balin hindu-uskonnon tärkein, suurin ja pyhin temppelialue sijaitsee itä-Balilla, Agung-vuoren rinteillä. Kiva juttu, että koulun puolesta järjestyi näin mielenkiintoinen excu! Olisimme varmaan joka tapauksessa vierailleet itsenäisesti kyseisessä nähtävyydessä jossain kohtaa vaihtoamme, mutta mikäs sen parempaa kuin mennä isommalla porukalla järjestetysti, kaikilla perinneasut päällä ja jaettu tuska niiden päälläpitämisestä, oli meinaan aika kuumat oltavat. 


Matkaa taittui melkein kaksi tuntia turistibussilla vuoriteitä mutkitellen. Menomatkalla opas kertoi meille hieman enemmän temppelistä ja sen historiasta sekä uskonnosta noin ylipäätänsä. Todella mukaansatempaava ja mielenkiintoinen kertoja! Ajomatka kuluikin mukavasti tarinoita kuunnellen ja samalla uutta oppien. 



Temppelin parkkipaikalle päästyämme meillä oli edessä pieni kipuaminen. Miten puoli kilometriä tuntuikin siinä helteessä niin tuhottoman pitkältä matkalta? Pitkässä, ei-niin-hengittävässä sarongissa sipsuttaminen ja pilvettömältä taivaalta porottava aurinko saivat hien pintaan välittömästi. Ylhäällä meitä odotti kauniit näkymät temppelialueen yli ja hieman pidemmällekin. Opas kertoi koko ajan meille historiasta ja eri alueiden tarkoituksesta. Alue koostui siis 22 temppelistä, jotka jokainen kuuluu eri klaanille. Esimerkiksi oppaamme ja opettajamme menivät rukoilemaan eri alueille. Me pääsimme myös osaksi tätä hienoa tapahtumaa; saimme koulun puolesta uhrauksia, kukkia ja suitsukkeita, joita apuna käyttäen rukoilimme polviltaan heille tärkeää jumalaa. Päällemme pirskautettiin pyhää vettä ja jokainen suoritti rituaalit, jonka jälkeen otsaan ja rintakehään painettiin vielä muutama riisinjyvänen. Kotimatkalla pysähdyimme syömään indonesialaiseen buffet-ravintolaan. Kyllä siinä nälkä oli ehtinyt jo tullakin koko päivän kipuamisesta, joten tosi mukava että koulun puolesta järkättiin vielä tämäkin.





Exculla meni koko armas päivä ja meille tulikin kiire vuokraemäntämme tyttären Ratihn keikalla Denpasariin. Vihdoin saimme sovitettua aikataulut yhteen ja pääsimme kuuntelemaan minkälaisesta bändistä on kyse. Paikan päällä olikin useampi nuori bändiläinen: ilta kului teinien keskellä istuen ja örinämusiikkia kuunnellen. Joukkoon mahtui muutama ihan kelpo yhtye!! Ratihn bändi soitti pari biisiä illan päätteeksi ja hän tuntui olevan ylpeä, kun sai meidät suomalaiset kaverit yleisön joukkoon. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti