tiistai 8. tammikuuta 2013

Ensimmäiset koulupäivät

Koulunkäynti Udayana Universityssä on nyt aloitettu. Kaksi ensimmäistä orientaatiopäivää ovat sisältäneet lähinnä yleistä höpinää yliopiston perusasioista. Mukaan on kuitenkin mahtunut myös luento trooppisista taudeista, mikä sai itse kunkin hieman hysteeriseksi. Saa nähdä saako joku meistä dengue kuumeen, hope not! :D Jotain hyvääkin kyseisestä luennosta kuitenkin seurasi, sillä kävimme heti illalla ostamassa kuvun hedelmille, jotta kärpäset eivät pääse saastuttamaan niitä. Good thinking! Saimme myös ensimmäisenä koulupäivänä balilaisesta tanssista, joka on tarkkuudeltaan ja yksityiskohdiltaan uskomatonta!



Mitä tulee Indonesialaiseen ruokaan, olen lähtenyt Balille avoimin mielin. Olen päättänyt maistaa mahdollisimman monia paikallisia ruokia ja ehkäpä jopa oppia laittamaan niitä. Tämä ei aina ole helppoa, sillä olen tunnetusti todella nirso ruuan suhteen. En ole kuitenkaan antanut tämän häiritä. Maistettu on jo seuraavia ruokia: nasi goreng, mie goreng ja nasi goreng saya super. Ruuat ovat pääasiassa sisältäneet riisiä tai nuudeleita, kanamunaa, jotain vihanneksia ja joissain on ollut jopa lihaakin. (luulin näiden sisältävän kanaakin, mutta osoittauduin olemaan väärässä). Avoimesta suhtautumisesta huolimatta en ole mitenkään pystynyt maistamaan kaikkia yliopistolta saamissamme välipala- ja lounasbokseissa olleita ruokia. Ruuat ovat olleet koostumukseltaan ja maultaan liian omistuisia. Eilen ensimmäisenä koulupäivänä yritin vielä urheasti maistella kaikkia, mutta tänään uskallus oli eilisten pettymysten takia jo laantunut. Pitää pettymykseni myöntää, etten uskaltanut edes maistaa banaaninlehteen käärittyä kookosjuttua enkä toista annosta, joka oli kääritty jonkinlaiseen bambuun tai vastaavaan.

Kuvasta ei valitettavasti erotu oudoimmat ruuat :D


Pääsimme tänään orientaation jälkeen tutustumaan Seeds of hope -orpokotiin, jossa asustaan 68 lasta. Lapset lauloivat ja soittivat meille. Tunnelma oli mitä mainioin. :) Lasten englanti oli todella hyvää ja heidän kanssaan oli kiva höpötellä niitä näitä. Iloisuus huokui heistä, vaikka heidän menneisyytensä ei olekaan kovin aurinkoinen. Tulevaisuus onneksi kuitenkin on jo parempi, sillä he pääsevät käymään koulua.


Eilen harjottelimme ekaa kertaa skootterilla ajoa villamme etupihalla. Tänään uskaltauduimme kuitenkin jo kotikadullemme ja ajoimme lähikauppaan. Hyvinhän se meni, vaikka kaikkia hieman jännittikin. Kadut olivat tavallista hiljaisempia, sillä hämärä oli jo laskeutunut. Huomenna olisi edessä uskaltautuminen liikenteen sekaan. Eiköhän siitäkin selvitä, kun aamulla vielä hieman harjoitellaan :D Liikennettä voidaan kuvailla hallituksi kaaokseksi.


Olemme oppineet jo jonkin verran Indonesiaa sekä balinesea. Tässä muutamia termejä :)

Kiitos = Terima kasih (indonesia)
Kiitos = Suksma (balinese)
Ole hyvä = sama sama
Mitä kuuluu? = Apa cabhar?
Ihan hyvää = bagus / baik baik
Hyvää huomenta = Selamat pagi
Anteeksi = Ma af
oikea = kiri
vasen = kanam
suoraa = lurus

Jotain muitakin sanoja ollaan jo opittu, mutta en ole täysin varma, miten ne kirjoitetaan :D

2 kommenttia:

  1. Mä voin hyvin samaistua tuohon uusien ruokien maisteluun! :D Olkaa varovaisia niillä skoottereilla, ettei käy niin kuin Annelle ja Ellulle, u know! ;) Kaikille paljon terkkuja! <3

    -Pauliina

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa uskomattoman upealta reissulta! Oon niin kade, toi Espanja on aika tylsä mestä Valiin verrattuna. :D Mun on kyllä silti pakko kysyä, et mitä te oikeen opiskelette siellä? Ku tunnetusti Indonesian lait on vähän mitä on, eikä vastaa pätkääkään suomen lakeja. :D

    Sannu

    VastaaPoista